Rondleidingen

Stadswandeling
Wageningen kreeg al in 1263 stadsrechten. Het heeft in de loop der eeuwen veel meegemaakt, eerst als grensplaats tussen Gelre en Utrecht, later als frontstad. Oorlog en vrede zijn sterk verbonden met Wageningen.

Over deze historisch interessante stad valt veel te vertellen. Tijdens een ruim 1,5 uur durende stadswandeling leiden vrijwillige gidsen bezoekers rond door de binnenstad, waarbij aandacht wordt geschonken aan grote en kleine historie, architectuur en kunst.

 

Wandeling Wageningen in WOII : Ter gelegenheid van Wageningen 75 jaar Vrijheid : Een speciale stadswandeling met oorlogsherinneringen. De rondleiding voert langs de monumenten en gebouwen met een oorlogsgeschiedenis.

 

Uiterwaardenwandeling
Wageningen, gelegen aan de Rijn, heeft een uitermate boeiend landschap. Aan de voet van de ‘Wageningse berg’ vormen brede uiterwaarden een uniek natuurgebied. Tijdens een wandeling van ca 2 uur geeft de gids uitleg over het ontstaan van het rivierenlandschap, het beheer van de dijken en de uiterwaarden, de vroegere steenfabrieken en de geschiedenis van de haven.

 

 

 

Wandeling Wageningen in Monte
Een nederzetting op de Westberg die later bekend werd als Wageningen in Monte, gaat terug op de Romeinse tijd. Nabij de ruïnes van een vroeger kerkje ligt ook het familiegraf van de stichters van Belmonte. Gedurende ruim 1,5 uur wandelen we langs deze historische plekken en door het arboretum Belmonte met zijn grote collecties bomen en zijn wijde uitzicht over de uiterwaarden en de Betuwe.  Voor meer activiteiten in het Belmonte Arboretum zie de website.

 

 

 

Wandeling Tuin, Architectuur en Kunst
Op de flank van de Wageningse berg liggen de complexen Groot Hinkeloord en De Dreijen. Hier zijn in de vorige eeuw architectonisch belangwekkende gebouwen neergezet en mooie kunstobjecten geplaatst. Verder ligt er het fraaie De Dreijen Arboretum. In ruim 1,5 uur voert de tocht langs gebouwen, kunstwerken, bomen en tuinen. Bij groepswandelingen kan op verzoek een kort bezoek worden gebracht aan het Schip van Blaauw, een schitterend gebouw in Amsterdamse School stijl.

 

 

 

Wandeling De Dreijentuinen
Deze wandeling van ruim een uur voert u door twee fraaie tuinen. 

Het voormalige arboretum De Dreijen hoort nu bij de Beeldengalerij Het Depot, die deze tuin op een bijzondere manier beheert. Het wetenschappelijke karakter is behouden gebleven, de voormalige rozentuin, die is verplaatst naar het Belmonte Arboretum, is nu ingericht als pinetum, een naaldbomentuin. In deze vernieuwde tuin ligt een schitterende vijver en staat een zestal bijzondere beelden. Arboretum Villa Hinkeloord is van De Dreijen gescheiden door een openbare weg. Het bevat een groot aantal naaldbomen, waartussen een 15-tal beelden zijn opgesteld.

 

 

Rondleiding Stadhuis van Wageningen
Na de vernieuwbouw van het Stadhuis (2017) is het Gilde gevraagd een rondleiding te verzorgen om u kennis te laten maken met het Huis van de Stad. Geschiedenis en duurzame bouw gaan hand in hand tijdens deze rondleiding.